Yedikule’deki Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nin 1970 yılından bu yana verdiği mücadele son buldu.
İadenin kararını büyük bir sevinçle karşıladıklarını belirten Surp Pırgiç Ermeni-Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu uzun soluklu mücadelelerinin nihayet sonuca ulaştığını söyledi.
“1970 yılından bu yana büyük bir mücadele veriliyordu. Ancak bugüne değin mücadeleler sonuca ulaşmamıştı” diyen Şirinoğlu şöyle devam etti:
"Dönemin yönetimlerince arazilere el konulmuştu. Eğer Vakıflar Yasası çıkartılmamış olsa biz bu mülkü geri alamazdık. AKP Hükümeti’ne ve Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz.”
Yedikule'deki araziye dönemin yönetimleri tarafından el konulmuştu. Kullanım hakkı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aitti. Binlerce mertekareye yayılan arazi Zeytinburnu Belediyesi tarafından semt pazarı ve spor alanı olarak kullanılıyordu. Beykoz’daki tarihi Ermeni Mezarlığı üzerindeyse günümüzde gecekondular var.
Azınlık Vakıfları Yasa Tasarısı 2011 yılında AKP Hükümeti tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Yasa kapsamnında azınlık vakıflarına başvuru için bir yıllık süre tanındı. Bu süreçte azınlık vakıflarına ait birçok taşınmaz geri iade edildi.
Kaynak: Al Jazeera